Nakažení sledi z Norska v ČR

V jižních Čechách se objevily nakažené ryby z Norska. Státní veterinární správa namátkovou kontrolou zjistila parazitní larvy v zásilce sleďů, které dováží polská firma. Správa zastavila distribuci výrobků z těchto ryb a nařídila stažení už rozvezených výrobků z tržní sítě.

I přes rychlý zásah Krajské veterinární správy skončily některé ryby s parazitními larvami v nákupních košících zákazníků. Larvy po tepelném zpracování nemohou ohrozit zdraví lidí, mohou ale vyvolat alergickou reakci. Veterináři proto doporučují takto poškozené ryby nejíst.

 

Dodávku pěti tisíc kilogramů mražených sleďů z Norska, kteří byli napadeni parazity, zachytili v úterý 21. 6. 2011 zaměstnanci Státní veterinární správy (SVS). Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí Josef Duben.

Ryby se do České republiky dostaly přes Polsko. "Surovina měla být zpracována na uzené sledě. Při běžné veterinární kontrole jsme ale ve svalovině zjistili přítomnost parazitů Anisakis. Výsledek potvrdila v úředně odebraném vzorku laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava," uvedl Duben.

Podle mluvčího byla část ryb - přesněji 3,6 tisíce kilogramů - zachycena ještě zamražená ve skladě, 405 kilogramů sleďů bylo pozastaveno ve výrobě. Na ně veterináři uvalili zákaz uvádění do oběhu a ryby se zlikvidují. Z již zpracovaných výrobků - uzených sleďů – se správě podařilo stáhnout zhruba sto kilogramů.

"Odběratele jsme již informovali a ryby by měly být staženy," doplnil Duben.

Anisakis je parazit, který žije v tělní dutině a svalovině ryb. Parazita lze zlikvidovat tepelným zpracováním, při uzení by přitom měla stačit teplota dosahující 70 stupňů Celsia, které by ryby měly být vystaveny po dobu alespoň deseti minut.

Jak zdůraznil mluvčí, nebezpečí napadení parazitem tedy lidem, kteří by některého z napadených uzených sleďů snědli, nehrozí. Zcela bez rizika však jejich konzumace není. "I mrtví červi, kteří se nacházejí v tělní dutině či svalovině ryb, by mohli člověka ohrozit, neboť jsou silným alergenem. Proto nesmí být podle evropských nařízení v produktech rybolovu přítomni viditelní parazité a je to i důvod toho, proč se takové produkty stahují z trhu a likvidují," objasnil Duben.