No jak jsem již psal a upozorňoval, říkám, jen své zkušenosti a poznatky , možná někteří mají jiné. Co se týká ubytování a zajištěni ubytování ze strany firmy, tak je to velice různé. Některé firmy pomůžou, některé ne. Nevím co máš za zdrav. kvalifikaci, ale polského kolegy manželka má zdravotní školu a myslím, že mi její muž říkal, že si musí udělat nějaké oficialni zkoušky jazykové a pak bude mít dobře placenou práci, lépe jak chlapi na stavbě. Znám i hochy co jim pronajala dům firma a neplatí nic a navíc dělají v turnusech. 4 týdny tady, dva týdny doma. Jedna zase platila i letenky , je to fakt různé. Já měl v červenci po prvních pár dnech už na výběr tři práce, ale potkával jsem lidi co si měsíc neškrtli, těžko říct zda je to o prezentaci sebe, nebo zkušenostech , či o štěstí. Mi vyhovuje bydlení na barácich, protože je to relativně levné a navíc nezavazující smlouvou, navíc jsem v práci cestoval a firma mi hradila ubytování po chatáh a hotelích, takže přijet jednou za čas a přespat v kontejnerové garsonce je pohoda,ale nejsou ubytovny všechny stejné, některé pohoda, jiné humus,ale není to pro ubytování s dítětem. U těch pracovních smluv bych se ještě zastavil. Některé mají vepsané minimalní garanci hodin týdně, třeba já mam 30, takže i když není přechodně práce, jsem placený,ale spíše nastáva problém u imigračního u UDI kde na povolení chtějí tuto garanci,ale tam záleží i na všímavosti imigračního,ale kolegu s dodatkem smlouvy bez garanci hodin vrátili zpět na firmu a ta neochotně vydala opravenou. Další věc je, při žádání o povolení k práci a pobytu je třeba na strankach UDI se zaregistrovat dopředu a dostat apoitment. Ale třeba v Oslo to trvalo tři týdny než jsem přišel na řadu,ale mimo Oslo na jiném policejním okrsku se šlo vyřizovat ještě ten den po registraci. No a pak si musí člověk zažádat o daňovou kartu , jinak mu odvádí zaměstnavatel 50% mzdy na daně a vratí se mu to až po vyučtování příští rok ,ale musí se o to zažádat jinak smůla.
Co se týka smluv, inzerce na praci, ubytování, tak je užitečná polska
www.mojanorwegia.no
, je tam dnos infa, poláci to tu mají obšlápnuté nejlíp a doporučuji se jich při setkání nebát tady zeptat , většinou řeknou co vědí,ale i mezi nima se najdou kokoti,ale to ostatně v každém národě.
kdo tady zamýšlí zůstat dlouhodobě, určitě se po určité pracovní a finanční historii vyplatí si koupit byteček, nebo domek. Třeba za pět let se prodá a rozdíl zůstane doma, ne u nájemce. Ale to ještě nemám úplně obšláplé, teprve vybírám nemovitost a musím se jít zeptat banky co a jak. to nechám až za rok.
No přeji štěstí všem.