Ahoj, tak ja teda zacnu

Bydlim asi hodinu severne od Bergenu, v klasickem norskem domku mam pronajaty sklepni byt, tak se tomu oficialne rika, ovsem neni to zadne podzemi, ale prizemi, v inzeratech se tohle objevuje celkem casto. Dve vetsi mistnosti, jedna mensi spojovaci, kuchyn, chodba, koupelna, nejakych ctyricet metru, to odhaduju. Castecne zarizene to bylo, minimalne, kuchyn komplet, linka, sporak, pracku jsem mohl pouzivat spolecnou s pani, ktera byt pronajima. Nedavno jsme napul poridili novou. Platim 4650 noku mesicne komplet, je v tom i elektrika a rychlej internet, mam tu vyhodu, ze se o elektriku nemusim starat, rekl jsem pani, ze kdyby se ji zdalo, ze se ji hodiny toci nejak vic, at klidne rekne a domluvime se na navyseni. Vetsinou lidi plati elktriku zvlast, placnu odhadem treba 500 mesicne, mozna i vic. Elektrika je ted velmi levna, nejlevnejsi za nejakou dobu zpet, protoze loni hodne prselo a tudiz vodni elektrarny, ze kterych tady veskera elekrika je, maji velkou zasobu. Kilowatthodina ted cca 0,3 nok, ovsem pozor, to plati JEN pro oblast kolem Bergenu, nekde na vychode ci severu muze byt cena absolutne jina, je to fakt velmi, velmi lokalni.
Nabidky na bydleni jsou porad v novinach nebo na interentu, tam na
www.finn.no/eiendom
, je jich videt celkem hodne, ovsem taky celkem hodne lidi bydleni hleda. Mne pri hledani pomohli lidi v praci, vedeli, co se kde v okoli sustne, navic jsme nekolikrat zadali inzerat do lokalnich novin. V zasade si myslim, ze najit bydleni neni az takovy problem, pokud se clovek ukaze jako solidni a nejlepe dolozi, ze ma praci. Tady je trochu potiz, co najit driv, jestli praci nebo bydleni, ja rikam oboji zaroven

Ja jsem na vesnici s deviti stovkama obyvatel, driv jsem to mel pet minut pesky do prace, od lonskeho roku delam stejnou praci v jine firme, ktera sidli pul hodiny odtud a pul hodiny od Bergenu, chvili jsem zvazoval, jestli zase nesehnat neco v miste, ale jsem tady moc spokojenej a taky cenovej rozdil by nebyl zanedbatelnej, za to same co tady bych platil jiste o 1500, mozna i 2000 vic. Zbytecny. Jinymi slovy - cim bliz k vetsimu mestu, tim vic penez, odhaduju, ze treba primo v Bergenu srovnatelne bydleni ne min jak za sedm, osm tisic, za stejnou castku, tedy 4650, asi jen garsonka co minimalni prostory. Tohle se neda moc zvazovat, vlaatne to za tebe urci prace, jakou a kde ji mas. Kdybych delal v Bergenu, asi bych tam neco k bydleni hledal, ja jsem rad, ze jsem trochu stranou, je tady klidek, more dve minuty, ryb plno, grilovat muzu kdy chci, zamykat nemusim, vsichni uz se tady zname.
Do prace teda jezdim vlastnim autem, mohl bych sice busem, jezdi casto, ovsem stejne bych se casto nevyhnul komplikacim, denne netusim, kdy skoncim, proste auto velka vyhoda. Autobus tech tricet km stoji cca 50 nok, tam a zpet tedy denne stovku, to ja tech sedesat km udelam za pet litru benzinu, x14 za litr, tedy levneji. A taky mam velkou vyhodu, ze domu jezdim nakladakem, se kterym tady jezdim.
No a to je asi tak vsechno, co jsem chtel rict o valce ve Vietnamu...