Ahoj,
náborem na pozici řidiče autobusu v Norsku začala personální agentur Adecco před 4-mi lety a rok později začala agentura Grafton. U Graftonu jsem zkusil štěstí já. Požadovali mam dojem 2 roky praxe. Obětoval jsem 3 měsíce života intenzivnímu kurzu Norštiny v Bratislavě. Od pondělí do pátku, 6 hodin denně. Neustále v pressu že neudělám zkoušky a vyloučej mě z kursu. Z naší skupiny cca 15 lidí 5 vypadlo. Po třech měsících jsem složil zkoušky a dostal za odměnu letenku jen pro to, abych zjistil, že v Norsku nerozumím nikomu ani slovo:-) Pokud chceš zkusit štěstí v Norsku, doporučuju ti jit na kurz Norštiny aspon na tři měsíce třikrát týdně. Základy norštiny jsou sice malo ale pokud bys to zvladl, snad bys uspěl. Firma Grafton už bohužel do unibussu nabory nedělá. Norským dopravcum se momentálně vypplatí víc nabírat řidiče z německa protože německý uřad práce platí kurzy norštiny. Ale zavolej do Graftonu. Myslim že tam nabírají řidiče do Bergenu. Kontaktuj je přes telefon a třeba budeš mít štěstí. Pokud ne, zkus samostudium a pak kontaktuj dopravce v Norsku.
www.unibuss.no
www.norgesbuss.no
www.nettbuss.no
www.nobina.no
Revanšovat se mi určitě nemusíš protože nemáš za co:-) Ty se o to musíš pokusit a pokud máš silnou vuli tak se sem dostaneš.
U Unibussu jsem skoro dva roky. Práce jako všude jinde. Vyhodou je že tady tě nikdo nebuzeruje. Pracoval jsem u Pražského dopravního podniku 10 let. Věčně tam někdo prudil. Tady ne. Chyby jsou pro nory lidské. Každý jich pár udělal. Sjetí z linky, nečekání na spoje. V garáži tě sjedou ale tim to končí. Nestrhávají peníze, neškatulkujou tě. Prostě pohoda. Odřeniny a škrabance tu neřeší. Odřeš, přiznáš, sepíšeš protokol, pohoda. Odřeš, nepřiznáš a mužeš letět. A to okamžitě

Nevim co sem ještě psát. Věčně jim chybí řidiči. Takže neustále telefonujou a chtějí abys byl v práci 31 dní 28 hodin denně v práci:-) Je to jen na každém z nás. Víc práce, víc peněz (40 procent připlatek za přesčas).Já osobně dělám jen co musim a volna si nechávám. Telefon bud vezmu a řeknu že nechci dělat přesčas ale s tim že mi volají ještě desetkrát, nebo ho prostě nezvednu. Plat za standartních cca 140 hodin měsíčně dělá mezi 28 000 až 30 000. Po srážkách daní atd je to cca okolo 20000. Což je při dnešním kurzu koruny okolo 60000.Pokud boucháš přesčasy, čichneš si k 25 až 30 tisici pokud ti neva jezdit denně:-)Samozřejmě je to o tom kolik uděláš hodin a taky o tom jestli lidi hodně marodí. Někdy si taky neškrtneš.
No a já se asi vyčerpal. Nic mě nenapadá. Omlouvám se za chyby v diakritice, čárkách ve větach a jiných hrubkách. Psal jsem to narychlo bez kontroly.
Zatim ahoj.