Dobrý den.
Obdivuji, co se zde uživatel Jensen snaží udělat pro své soukmenovce. Můj příspěvek na toto místo zřejmě ne zcela patří, ale úvodní post mne utvrdil v tom, že toto vlákno je jedno z nejserioznějších a nejvřelejších, proto píši zde.
V srpnu zakončuji magisterská studia a zcela reálně uvažuji o přesunu za prací a osudem do Norska [Bergen/Oslo] neb zde, v naší milované zemičce, to jde od fjordu do hlubin.
Nemám žádné zkreslené představy o pracovním uplatnění nebo výši platu - příklad si beru od pana Bati, který říkával: "I ředitel musí vědět, jak zametat." Rád bych se proto zeptal na své možnosti uplatnění někoho, kdo v Norsku žije, tedy někoho zde.
Končím studia matematiky a výpočetní techniky, zde se profiluji jako programátor [nejen] webových aplikací v několika jazycích, také jako správce [sítě, systému a další podobory IT]. Jazyk je důležitou oporou, ale moje otázka zní: na rozjezd [prvních několik měsíců] si vystačím s angličtinou? Podporují zaměstnavatelé zaměstnance [přespolní] v rozvoji národníha jazyka? Jak je to s vysokými školami? Rád bych navázal doktorskými studii nebo si prostě zasloužil jiný titul, z ciziny.
Jak je to s nejrůznějšími pracovními povoleními, povoleními k pobytu? Musím mít trvalé bydliště v Norsku nebo mi stačí "uhnat" skrze nějakého dobrotivého 'čechoslováčka' pronájem jednoho pokoje na rozjezd?
Samozřejmě případnou nabízenou pomoc s jazykem bych následně využil.
Pokud se do Norska vydám, pak nejspíš nepojedu sám, proces vyhledávání kolegů ochotných vycestovat se mnou do země Vikingů již započal a pokračuje.
Za případnou odpověd velmi děkuji, pomůže: odpovědět můžete zde do vlákna nebo na můj email [
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.].