Dobrý deň , pozdravujem každého Nórsky založeného súkmeňovca.
Mám takúto ponuku ,ak by bol záujem urobiť kurz jazyka priamo v Nórsku základy pre tých, ktorý chcú hľadať prácu a vedieť sa dohovoriť v takom význame , že viem sa predstaviť, povedať o sebe o práci , porozumieť tomu čo mi hovoria , prípadne si vedieť vybaviť základné formálnosti na úradoch.
Chcem sa opýtať ,či by bol o niečo takéto záujem ,na začiatku píšem rovno nie som učiteľ. Mám len skúsenosti s každej oblasti, pracoval som vo firmách Nórskych, štátnych a aj súkromných ,robil som na čierno a aj podnikal , vybavoval prácu ako aj zamestnával, v Nórsku žijem 8 rokov a v zahraničí cez 13 ,takže porovnať myslím že viem. Nórsky jazyk som sa učil na jazykovej škole pár rokov , hovorím slušne , čítam ,píšem a pozerám telku ako každý z nás ktorý chcú.
Takže prečo som sa takto rozhodol? Veľa ľudí píše , že potrebuje poradiť , chce sa dostať do Nórska ale prepáčte požiadavky niektorých su absurdné a pripadá mi to ako fantázia , hľadanie niečoho čo nieje , ťažko budete písať niekomu ,kto tam žije a ťažko sa vypracoval - pomôž neviem reč ,alebo poraď a nevieš o niečom? odpoveď každého rozumného je ,alebo by mala byť v tvare - sadni zbaľ pár vecí a choď ,skúsiš, uvidíš a budeš vedieť, samozrejme každý napíše nechcem riskovať! Tak len jedno možem poradiť ,seď doma, nikam nechoď a bedákaj nad svojím osudom sám. Ťažko chceš od nás pomoc ,ktorý sme to dokázali a odišli bez pomoci. Vyskúšajte si ,čo to je spávať v aute ,premýšlať nad tým čo zjesť a trápiť sa ... a potom čakajte na niekoho ,kto vám napíše pomôž, veď si tam.
Preto som sa rozhodol pomôcť ľuďom ,ktorý naozaj chcú, môžem obetovať svoj čas a môžem vás naučiť po Nórsky v Nórsku. S akého dôvodu v Nórsku? Môje skúsenosti ukazujú ,že najlepšia forma učenia je, učiť sa a bývať v danej krajine. Pomôže vám to v pochopení mentality národa, vaše učenie napreduje rýchlejšie s toho dôvodu ,že prichádzate dennodenne do kontaktu s týmto jazykom, vo forme nákupov, novín , televízie , rádia a s rozhovorov. Ak sa nájde skupinka v počte zhruba 6-12ľudí môžme sa do toho pustiť. Kurz si viem predstaviť vo forme 8 hodinového ,intenzívneho denného učenia sa s knihy - Ny i norge ,ktorá je intuitívne napísana. Budeme sa učiť po nórsky bez prekladu ako takého , dobré je to s dôvodu rýchleho napredovania. Kurz by sa uskutočnil v kempe nad Trondheimom a mal by trvať približne mesiac a viac. Najlepším prípadne pomôžem s nájdením práce po skončení. Pomožem každému kto naozaj chce a je si vedomý svojích a mojích hodnôt, ufňukancov a negativistov neberiem.
Poprosím vás o informácie:
- tých čom chcete ísť do Nórska či by bol o niečo takéto záujem?
- tých čo tu žijete ,ako by sa to dalo vylepšiť, prípadne návrhy.
slovo na záver.
Sme národ šikovných, sme silný, vieme sa predrať a ukázať to čo je v nás. Poznačený dobou tažkých časov, pokušajúci zmeniť svoj život k hodnotám a túžbam ukrytých v dušiach, bažiacich po lepšiom zajtrajšku. Silnejší pomôžme slabším, neberme ilúzie šťastia, ľuďom ochotným sa podriadiť a pochopiť zmysel a krásu krajiny - NORSKO.