Ahoj.
V Norsku už jsem více jak šest let a až teď jsem se dostal k Norge.cz... Divné co?! Pročetl jsem si asi všechny příspěvky a něco přidám. Možná se budu opakovat, ale co je nejdůležitější, tak pokud chcete najít práci tak jen osobně a pokud neumíte Norsky aspoň základní věci, bude to velmi složité. Vím, že stále je zájem o kvalifikované profese, kterých je nedostatek. Jako zdravotní personál, ing.všech odvětví, odborníci atd. Takže nás normálních lidí už začíná být více než dost a např. ve stavebnictví už se Norové učí říkat "když nechceš, tak za branou jsou další..." což mluví za své.
Já sám přijel do Norska z Itálie a měl to štěstí, že mi to kamarád zajistil. A tohle je asi to nedůležitější co napíšu... NIKDO VÁM NEBUDE OCHOTEN POMOCI! To je to co nás odlišuje od Poláků, Litevců, Pákistánců a jiných národů, kteří si navzájem pomáhají. To je důvod proč nás jako národ nikdo nebere vážně a nejsme hrdi na to, že jsme ČEŠI. Kamarády si najdete až budete tady.
Norštinu mi na pár týdnů zaplatila firma a zbytek na místě samostudium s lidma. Jenže před těmi lety to bylo všechno jinak. To ještě byl zájem, to ještě nebylo Norsko pomalu zaplavováno pracovníky z "východního bloku" jak používají Norové. Aniž by věděli o čem mluví.
Takže v této době ti co chcete přijet do Norska pracovat, určitě svou práci najdete, ale bude to těžší než dříve.
Chtěl bych ještě připsat pár věcí o kterých se nemluví.
Hodně lidí si myslí, že tady létají pečení holuby a že za pár měsíců vydělají statisíce. Dokonce i mí kamarádi si myslí, že vydělávám statisíce. Více než kde jinde platí tady, že vyděláte pouze na svém způsobu života. Ano, život je tady lepší než jinde, proto sem ale míří denně spousta lidí.
Tak trochu reality. Všechny ceny budou v Norské koruně a dnešní kurz je ca 3,26 czk/1 nok
Žiji na kraji Osla. Byty do pronájmu ( většinou sklepní byt s malým okýnkem pod domem ) 2 - 3+1 se pohybuje mezi 7000-13000 měsíčně. Poslední dobou je daleko horší sehnat byt, protože bytovou situaci ovládají Pákistánci. K bytu je třeba internet a někdy ještě i se platí energie navíc k nájmu. To je největší položka z výplaty!!! Potraviny stojí to co u nás. Tak sám člověk pokud si nenavaří kýbl těstovin a nerozdělí si to na týden, ale jí jako člověk a koupí si na to co má chuť tak projí okolo 1500-4000 měsíčně. Nafta stojí okolo 12,50/l, mýto do centra 31kr vjezd. Hodinový lístek na MHD 50kr. Kafe ve městě 20-30 kr, točené pivo 55-99 kr. Co je levné tak telefonování.
Můj příklad: vydělávám 22000 po zdanění což je takový průměr. Vzhledem k tomu, že si vařím sám, do hospody nechodím, ze zájmů mám kolo, hory, běžky a turistika, za co se nemusí platit tak jsem schopný měsíčně ušetřit okolo 10-12000 kr měsíčně. To jsou po přepočtu krásné peníze. Jenže...!!!! MUSÍTE si uvědomit, že máte 25 dnů dovolené a pokud vám firma nedovolí pracovat na náhradní volno dostavete se v průměru co dva měsíce domů k rodině.
Myslím, že ideální je přijet sem mladým bez závazků, kteří se mohou rozhodnout kde budou žít, nebo celé rodině. Pak to má smysl. Navíc ze dvou platů se jinak žije. Co víc je tady třeba auto. Na CZ SPZ můžete jezdit první rok. Samozřejmě jsou nějaké vyjímky, ale jinak mít auto je docela další velkou položkou na živobytí.
Sám za sebe můžu říci, že pokud bych nechtěl se častěji dostat domů za rodinou už dávno bych nebyl v Oslo ale daleko na severu, kde je situace jiná. Samozřejmě i možnosti...
Doufám, že jsem taky trochu přidal ze svých zkušeností. Možná to nemělo smysl sem něco psát, možná to někomu pomůže. co vím to poradím. Mrzí mne, že více nejsme Češi, ale to je jen můj názor. Každý je rád za to, že on má práci a tak pomůže opravdu jen svým kamarádům.
Přeji vám hodně štěstí a pokud budete chtít něco poradit poradím. Zbytek je na vás.