Ahoj,
Jasné rád sa podelím o nejaké poznatky ktoré sa mi podarilo získať. Nakoľko nemám finančné zázemie ako má napr niekto iný tak sa snažím šetriť ako sa dá...čo sa týka práce v Norsku nerád by som tam išiel len tak na "blind", ale zasa ani nechcem dávať veľké prachy agentúram. Skúmal som hlavne ponuku Student agency, kde je celkový administratívny poplatok 539 eur cca 14000 KČ a sú tam ešte vedľajšie výdaje ako letenka, záleží od aktuálnuch cien okolo 9000 KČ aj spiatočná, poistenie od Alianz 3800 KČ a nejaké kapesné na začátek min 6000 KČ. Skúmal som aj ponuku addeca, euresu a manpower ale nic moc. Popri skúmaní nejakých info som zistil že po príchode do Norska, keď si človek žiada o taxcard, tak može ako zahraničný požiadať o zľavu na dani. Daň sa navyše strháva 10-36% a závisí od zárobku a miesta výkonu práce. Teraz sa snažím nájsť ešte nejakú inú alternatívu a v prípade, že by sa nepodarilo tak nič iné neostáva iba Student agency...V konečnom dosledku ponuka Student Agency nie je zlá ale vzhľadom k nákladom vynaloženým na cestu administraci atd a konečnému zárobku po zrážke dane (počítal som s 36%) to nie je až tak finančne výhodné. Je pravda, že do Norska nechcem prísť zbohatnúť a vrátiť sa...chcel by som tam žiť a preto sa skúsim ešte niekde poinformovať. V inom prípade by som to asi riešil cez STUDENT-a